Przewozy w temperaturach kontrolowanych - Zadbanie o warunki przewożonej żywności

Zadbanie o warunki przechowywanej żywności to bardzo ważny aspekt w czasie przejazdu. Nawet parę godzin przejazdu odpowiednio zapakowanych produktów może niekorzystnie wpłynąć na ich jakość itd. Dlatego też producenci oferują swoim klientom transport w temperaturze kontrolowanej.
transport
Autor: Jean-Pierre
Źródło: http://www.flickr.com
Temperatury przy transporcie są różne, dotyczą ponadto różnych produktów, które są przeznaczone do dystrybucji: warzyw, kwiatów, słodyczy, lodów itp. Mechanizmy kontrolujące warunki wewnątrz przyczepy (idź tutaj przyczepy ciężarowe) magazynującej dzielone są na trzy główne strefy. Temperatury grubo poniżej zera (okolice – 20 stopni C), nawet zakładając, że przewóz (napisał o sklepie) odbywa się podczas intensywnej zimy, wymagają specjalnego zamrażania. Temperatury między 2-8, 8-15 i 15-25 stopni to kolejne istotne progi, tak zwanych temperatur kontrolowanych. Choć prawdopodobieństwo zbieżności z temperaturą otoczenia jest tutaj większe, spedytor nie pozwala sobie nawet na parę stopni różnicy.




Cały proces zapewnienia temperatury pod transport sprowadza się do specjalistycznych systemów opakowań oraz kontroli kamerą. Przy tym dochodzi chłodzenie jeśli chodzi o przewozy w sztucznym otoczeniu o temperaturze poniżej zera.

spedycja
Autor: Glen Wallace
Źródło: http://www.flickr.com
Dystrybutorzy wszelakich dóbr konsumpcyjnych, które przeznaczane są na transport w temperaturze kontrolowanej generalnie decydują się na zlecenie usługi prywatnym przewoźnikom. Spedytorzy obdarzani szczególnym zaufaniem są fachowymi spółkami - przedsiębiorstwami, z solidnym zapleczem pojazdów i objeżdżaniem po kontynentach. Muszą posiadać dokumenty uwzględniane przez państwo – bez dodatkowej biurokracji ich usługi tracą na pewności i gwarancji. A to obniża ich wartość i potencjał na rynku.

Przejazdy wyjątkowo kontrolowane pod względem temperatury i zabezpieczeń dotyczą żywności krótkoterminowej i leków. Artykuły spożywcze – głównie z powodu krótkiego terminu spożycia, a leki i wyroby medyczne przez siłę oddziaływania i konieczność selekcji. Choć leki dysponują nawet kilkuletnim okresem ważności, są jeszcze bardziej skrupulatnie monitorowane. Wysyłki w transporcie z temperaturą kontrolowaną, dla wtórego bezpieczeństwa, są kilkukrotnie opakowywane. Potencjalne ryzyko zguby i zepsucia kontrolerzy ograniczają do zera bezwzględnego.